Україна виробляє більше САУ, ніж будь-яка країна вільного світу, — звіт Камишіна про роботу в Мінстратегпромі

Україна виробляє більше САУ, ніж будь-яка країна вільного світу

Верховна Рада звільнила міністра з питань стратегічних галузей Олександра Камишіна за власним бажанням. Перед голосуванням він відзвітувався про зроблену роботу.

Звільнення Камишіна підтримали 243 нардепи. Він повідомив, що буде працювати на іншій посаді, яка пов’язана з обороною. За наявною інформацією — в Офісі президента.


Звіт Камишіна щодо підсумків роботи в Мінстратегпромі

534 дні тому я був призначений міністром. Переді мною були поставлені чіткі задачі: відродити українську оборонку, наростити виробництво озброєння та військової техніки, налагодити міжнародну співпрацю. Необхідно було перезапустити роботу міністерства відповідно до військових реалій.

Сьогодні я залишаю посаду міністра. За 2023 рік виробництво виросло втричі. У 2024 — станом на вересень — ще вдвічі. Далекобійні дрони, боєприпаси, бронетехніка, ракетна програма. Розбудовані спроможності дозволяють швидко наростити виробництво в рази — за умови наявності контрактів на закупівлю.

Ми виробляємо доволі широкий спектр: від бронетехніки до БпЛА, від боєприпасів до ракет. Ми вийшли на власне серійне виробництво всієї номенклатури мінометних та артилерійських повнокомплектних пострілів.

Виробляємо більше самохідних артсистем, ніж будь-яка країна вільного світу. Значно просунулися по ракетній програмі. Українські далекобійні дрони майже щоденно вражають агресора у найглибших його тилах. А fpv-дронів уже законтрактовано більше мільйона — при спроможності у понад 3 мільйони.

Українська бронетехніка

Якщо минулого року головним викликом були виробничі спроможності, то сьогодні саме фінансування стало «скляною стелею» для української оборонки. Тому ми пішли до урядів країн-партнерів з ініціативою ZBROYARI — і вже знайшли додаткові $670 млн на закупівлю української зброї.

Міжнародний трек став одним з найважливіших. Залучення партнерів — від Rheinmetall до Northrop Grumman, передача ліцензій на виробництво боєприпасів та гвинтівок, спільні технологічні рішення. Перший міжнародний форум оборонних індустрій DFNC1 та Альянс оборонних індустрій, до якого вже долучилися 116 оборонних компаній з 24 країн. Перше представництво Укроборонпрому в США.

Трансформація Укроборонпрому — ще одне величезне досягнення команди. Компанія була корпоратизована, отримала найкращу наглядову раду в країні, почала впровадження правильних антикорупційних практик. Укроборонпром посів 49 місце у рейтингу TOP 100 Defense Companies 2024.

І це багато в чому заслуга Германа Сметаніна, генерального директора Укроборонпрому.

Відродити честь і гідність професії зброяра стало для мене принциповою справою. Саме тому ми почали працювати з провідними політехниками, ініціювали створення професійного свята — Дня зброяра, запровадженого Президентом, — відкрили Центр реінтеграції ветеранів на базі Укроборонпрому. За півтора роки працівники української оборонки отримали 772 державні нагороди, у тому числі й з рук Президента України. Двоє людей оборонки стали «Національними Легендами України».

Раніше, коли професію інженера-конструктора чи зброяра навіть не розглядали випускники при виборі виша чи технікума, про це не могло йти й мови.

Для мене взагалі показником змін є той факт, що оборонка стала цікавою для молоді. Зростає кількість профільних лабораторій та гуртків на базі політехнік, все більше стартапів долучаються до Brave1. З початку 2024 року на підприємствах Укроборонпрому пройшли практику 978 студентів, з них 63 залишились на постійну роботу.

роботи

Маємо справжній бум defense tech розробок. Наразі в Україні працює понад дві сотні компаній, що займаються розробкою роботизованих систем — БПЛА, НРК, морських дронів. Спеціально для них ми запустили разом з Міноборони та Генштабом проєкт «Залізний полігон» — можливість протестувати свій виріб та отримати фідбек від військових ще на етапі розробки.

Усе це — лише початок. Початок становлення України як Арсеналу вільного світу. Я вірю, що моя команда змогла закласти міцний фундамент цієї трансформації, і зробити її невідворотною.

Я вдячний за підтримку на цьому шляху моєму Президенту і його команді, Прем’єр-міністру та колегам з Міністерств оборони, економіки, закордонних справ та цифрової трансформації, усьому уряду та парламенту, представникам галузі та міжнародним партнерам — і звичайно ж моїй власній залізній команді. Без вас нічого цього би не сталося.

Я розраховую, що новий керівник Мінстратегпрому отримає таку ж потужну підтримку.

Для мене настав час нових завдань. Я залишусь в команді та продовжу робити усе можливе для наближення нашої Перемоги. Продовжу будувати Арсенал вільного світу.

Все буде добре!